Recensie: 101 Dalmatians / 101 Dalmatiërs (SE) (DVD) (2024)

De dalmatiër Pongo (stem Rod Taylor / Marcel Maas) gaat met zijn baasje Roger Radcliff (stem Ben Wright / Stan Limburg), die liedjesschrijver is, op stap in een nabijgelegen park in Londen. Als Pongo de dalmatiër Perdita (stem Cate Bauer / Beatrijs Sluyter) ziet, gaat hij achter haar aan met bijna desastreuze gevolgen voor Roger. Maar zo ontmoet Roger het baasje van Perdita, de lieftallige Anita (stem Lisa Davis / Tuffie Vos). Niet lang daarna trouwen Roger en Anita (en ook Pongo en Perdita). Anita heeft een oude schoolvriendin genaamd Cruella De Vil (stem Betty Lou Gerson / Gerrie van der Kleij). Cruella is helemaal bezeten van bont en heeft veel interesse in de ondertussen zwangere Perdita. Als Pongo en Perdita vijftien jonge puppies krijgen, wil Cruella alle puppies kopen. Ze wordt woedend als blijkt dat Roger en Anita de puppies niet willen verkopen. Maar Cruella laat de vijftien puppies door de twee stuntelige misdadigers Jasper (stem J. Pat O’Malley / Paul van Gorcum) en Horace (stem Frederick Worlock / Rudi Falkenhagen) stelen. Ze heeft dan 99 jonge puppies, genoeg voor een bijzondere bontjas. Gelukkig staan Pongo en Perdita er in hun zoektocht naar hun kroost niet alleen voor. Alle honden in Londen, en ook andere dieren op het plattenland buiten Londen helpen in de zoektocht naar de puppies. Cruella probeert koste wat het kost de puppies te houden voor haar bontjas, maar ze heeft niet gerekend op de vastberadenheid en slimheid van de dieren.

De Disney klassieker 101 Dalmatians, in het Nederlands 101 Dalmatiërs, is de zeventiende avondvullende tekenfilm van Disney. De film werd in 1961 voor het eerst uitgebracht, twee jaar na Doornroosje. Het verhaal van 101 Dalmatians is gebaseerd op boek “The One Hundred and One Dalmatians” van de Engelse schrijver Dodie Smith (1896-1990). Drie regisseurs gaven richting aan het werk van 101 Dalmatians, te weten: Clyde Geronimi, Hamilton Luske en Wolfgang Reitherman. De vier navolgende Disney animatieklassiekers vonden allemaal onder regie van Wolfgang Reitherman plaats. Ruim 150 artiesten hebben drie jaar een de film gewerkt. De tekenstijl van 101 Dalmatians is geheel anders dan in voorgaande Disney animatiefilms te zien was geweest. De nieuwe stijl was meer schetsmatig en leek minder uitgewerkt. Bij het tekenproces werd voor het eerst gebruik gemaakt van een fotokopieerapparaat en werden tekenschetsen over ingekleurde achtergronden gelegd. De zwaar tegenvallende opbrengsten van Doornroosje dwongen Disney, zij het met grote tegenzin, tot het gebruik van deze methode om kosten te besparen. De in deze film gebruikte technieken hanteerde Disney gedurende bijna twintig jaar in bijna alle nakomende animatiefilms. De techniek werd wel steeds verder uitgewerkt, wat ook weer zachtere contouren mogelijk maakte.
In 101 Dalmatians maak je kennis met één van de meest geslaagde ‘slechteriken’ uit de Disney animatiefilms. Het karakter is een verzinsel van schrijver Dodie Smith, maar tekenaar Marc Davis gaf gestalte aan de magere, valse en hysterische dame, die ook veel te veel sigaretten rookt. De animatieregie was in handen van zes van Disney bekendste animatoren, waaronder Frank Thomas en Ollie Johnston. De gevlekte dalmatiërs stelden de tekenaars voor heel wat werk. Niet alleen het werk om de beweeglijke honden goed getekend te krijgen, maar ook het tekenen van alle zwarte vlekken. De film kent maar liefst bijna 6½ miljoen zwarte vlekken. De muziek voor de film is geschreven door George Burns. Het bekende liedje “Cruella De Vil” is geschreven door Mel Leven en werd gezongen door Bill Lee. Ondanks het eenvoudiger tekenwerk is 101 Damatians een leuke animatiefilm en zeker een Disney klassieker die in je collectie hoort.

In 2000 vond 101 Dalmatians al zijn weg naar DVD. Lees hier onze recensie van deze release en vergelijk de screenshots. Walt Disney Studios Home Entertainment heeft 101 Dalmatians nu opnieuw uitgebracht in de ondertussen bekende Platinum Editie. Voor deze heruitgave zijn beeld en geluid volledig digitaal gerestaureerd en tal van extra’s over de film toegevoegd.

Beeldkwaliteit

De tekenfilm is vastgelegd op 35 mm film. De film is gemaakt met een beoogd beeldformaat van 1.75:1. De film is eerder uitgebracht in het full frame 1.33:1 beeldformaat. Dit beeldformaat staat bekend als het ‘standard academy’ formaat en heeft officieel een negatief verhouding van 1.37:1. Bij de heruitgave van de film in de jaren ’90 is de film in de bioscoop vertoond in een gematteerde 1.85:1. Dit omdat de moderne bioscopen niet meer de apparatuur hadden om films met het ‘standard academy’ beeldformaat te verwerken. Deze nieuwe uitgave van de film heeft ook weer het full frame 1.33:1 beeldformaat. De ruim 45 jaar oude film is voor deze uitgave volledig gerestaureerd. Het resultaat mag er zijn. De film ziet er werkelijk schitterend uit. In vergelijking met de oude DVD uitgave oogt het beeld veel natuurlijker en kleurrijker. De kleuren zien er weer prachtig uit met veel nuanceringen. Ook de scherpte en detaillering van het beeld is uitstekend, evenals het contrast. De film is totaal vrij van ongerechtigheden als vuil of beschadigingen, al zou tussen al die getekende zwarte vlekken een echt vlekje haast niet opvallen. Maar gelukkig heeft het beeld geen last van onbedoelde vlekjes. De Nederlandse ondertiteling is goed verzorgd, maar staat wat hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijke monotracks zijn ook onderhanden genomen. De film staat met de originele Engelstalige soundtrack en in de Nederlandse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate resp. 448 en 384 kb/s) op de DVD. De 5.1 surroundtrack is een zogenaamde 5.1 Disney Enhanced Home Theatre Mix. Via elektronische weg heeft de soundtrack een ruimtelijk geluidsbeeld gekregen. Voor de puristen is het jammer dat Disney er niet voor heeft gekozen om de originele mono audiotrack op te nemen. De Engelstalige 5.1 surroundtrack klinkt verbluffend voor een film die meer dan 45 jaar oud is. Verbluffend in de zin dat het geluid een ruimtelijk klinkend geluidsbeeld heeft en er zelfs geluidseffecten uit de surroundkanalen komen. Het ruimtelijke geluidsbeeld is vooral afkomstig van de muziek. Ook de hoeveelheid laag die in de muziek zit is meer dan je zou verwachten bij een film van meer dan 45 jaar oud. Het surround geluidsbeeld klinkt wel gekunsteld. Het geluid heeft een soort holle ruimtelijkheid die veel lijkt op geluid dat in tegenfase wordt weergegeven. Dit komt de detaillering in het geluid niet helemaal ten goede. Doordat het geluid ook wat minder goed gedefinieerd is in de hoge frequenties klinkt het geheel wat schel. Ook heeft het geluid last van een digitaal scherpte in het hoog. De dialogen verraden de oudere leeftijd van de film, waarbij ook hier het geluid met name in het hoog wat te kort komt.
Voor de heruitgave in de jaren ’80 is de Nederlandse nasynchronisatie opnieuw ingesproken. Deze nasynchronisatie is gebruikt is voor deze DVD uitgave. Evenals de Engelstalige track klinkt ook de Nederlandse nasynchronisatie op een gekunstelde wijze ruimtelijk. Wel heeft de Nederlandse soundtrack een beter gedefinieerd hoog. Het laag klinkt hierbij weer wat minder nadrukkelijk. Beide soundtracks klinken zuiver en zijn vrij van storende geluiden.

Extra's

De DVD start eerst met een aantal promotie trailers van andere DVD releases van Disney. Deze kun je overslaan. De nieuw geanimeerde breedbeeld menuschermen zijn voorzien van achtergrondgeluid. Deze 2-disc Platinum Edition heeft een uitgebreide selectie extra’s meegekregen. De extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling of Nederlands nagesynchroniseerd.

DVD-1

101 wijze weetjes voor de hele familie
Dit is een zogenaamde trivia pop-up track, die in de plaats komt van de ondertiteling. Gedurende de film wordt op gezette momenten achtergrond informatie bij het verhaal van de film gegeven. In totaal wordt er, hoe toepasselijk, 101x een weetje geserveerd.

101 wijze weetjes voor de fans
Hetzelfde als bovenstaand, dus een tweede trivia pop-up track. De weetjes zijn nu meer op de techniek van de film gefocussed. Ook nu wordt in totaal 101x een weetje geserveerd.

Muziekvideo (3½ min)
Een muziekvideo van het Disney Channel waarbij het bekende liedje uit de film ‘Cruella de Vil’ in een modern jasje is gestoken.

Vooruitblik
Met trailers van andere (komende) Disney uitgaven.

DVD-2

Bij deze DVD heb je drie keuzemogelijkheden met verschillende vervolgkeuzen daarna.

Voor “de mensen”: Achter de schermen bij Disney

In de pas: 101 Dalmatiërs: De making-of (34 min)
Een interessante featurette die ingaat op de productie van de film met interviewfragmenten met de toenmalige betrokkenen, maar ook Disney mensen van nu. Interessant natuurlijk omdat met 101 Dalmatiërs Disney een andere animatieweg insloeg. De featurette is opgedeeld in zeven apart te selecteren onderdelen.

Cruella De Vil: Een heks in kaart gebracht (7 min)
Animator Marc Davis vertelt over de ontwikkeling van deze meest bekende ‘slechte’ Disney figuuur.

”Met vriendelijk groet, Walt Disney” (12½ min)
Hierin komt de correspondentie tussen Walt Disney en schrijver Dodie Smith over de verfilming van het boek ter sprake.

Trailers,spots voor radio en TV (16 min)
Met een uitgebreide selectie van trailers, TV spotjes en radio promotiespotjes. Er zijn trailers voor de originele 1961 release, de 1969 heruitgave, de 1979 heruitgave en de 1985 heruitgave.

Galerijen
Een uitgebreide verzameling van grafisch beeldmateriaal, netjes gerangschikt naar de volgende onderwerpen:
- Visuele Ontwikkeling
- Ontwerp Personages
- Lay-out, achtergronden en overlays
- Storyboard vormgeving
- Live-action als referentie
- Animatie vormgeving
- Productiefoto’s

Voor “de honden”: Spellen en activiteiten

Disney’s Virtuele dalmatiërs
Een spelletje voor de DVD Rom speler. Je hebt hiervoor de InterActual speler nodig, die ook op de DVD is meegeleverd. Je kunt ook een 45 seconden promotiefilmpje bekijken.

Zoek een baasje
Een spel waarbij je kunt bepalen welk type hond het beste bij jou past.

Plezier met taal
In dit onderdeel kunnen de kleine kinderen woordjes leren. Gezien de zeer langzame en overdreven gearticuleerde toelichting is dit onderdeel waarschijnlijk voor hele kleine kinderen bedoeld.

Ondanks de keuze voor de Nederlandse menutaal, werden bovenstaande drie onderdelen bij mij in de Engelse taal getoond. De onderdelen werden wel in het Nederlands uitgevoerd.

Voor “de mensen”: Muziek en meer (36 min)
Met keuze uit zes liedjes. Van elk van deze liedjes zijn allemaal verschillende versies en geluidsopnamen te beluisteren. Zo ook verschillende versies van het liedje ‘Cruella De Vil’. De liedjes hebben ruwe animaties of zijn alleen maar geluid zonder bewegend. Dit onderdeel is alleen in de Engelse taal.

De keepcase is verpakt in een fraaie kartonnen slipcase met reliëf en een licht glanzend uitstraling.

De Disney klassieker 101 Dalmatians, in het Nederlands 101 Dalmatiërs, is de zeventiende avondvullende tekenfilm van Disney. De film vertelt het verhaal van Dalmatiër puppies die ten prooi vallen aan een gemene vrouw die ze wil gebruiken voor een nieuwe bontjas. Na een groot hondenalarm ondernemen alle Londense viervoeters een spectaculaire reddingstocht. Deze Disney animatiefilm uit 1961 is in meerdere opzichten anders dan Disney’s voorgaande klassiekers. Ruim 45 jaar later is de film door Disney volledig gerestaureerd en uitgebracht in de bekende Platinum Editie. De beeldkwaliteit is werkelijk prachtig , het geluid is elektronisch omgezet in surroundgeluid. De twee DVD set is voorzien van leuke aanvullende extra’s, zowel voor de grote fans als voor de allerkleinsten. Een DVD die geen enkele Disney fan zou willen missen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Walt Disney Studios Home Entertainment.

Lees meer

  • Vorige: Hollow Man (DC) (Blu-ray)
  • Volgende: Mad, The (DVD)
Recensie: 101 Dalmatians / 101 Dalmatiërs (SE) (DVD) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated:

Views: 5460

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.